Avrupa Birliği, son yıllarda ABD ile ticaret alanında yaşanan dengesizlikleri çözmek ve ilişkileri daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak amacıyla yeni bir öneri geliştirdi. Avrupa Birliği Ticaret Komiseri Maros Sefcovic, AB’nin ABD ile ticari ilişkilerdeki dengesizliği gidermek adına, Amerika’dan yapılacak mal alımlarını 50 milyar euro artırma arzusunda olduklarını açıkladı. Bu adımın, taraflar arasında süregelen ticaret gerilimlerinin azaltılmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor.
Anlaşmaya doğru adımlar atılıyor
Sefcovic Financial Times’a verdiği röportajda, Avrupa Birliği’nin ABD ile bir uzlaşıya varma yönünde kayda değer mesafe kat ettiğini vurguladı. Taraflar, Başkan Donald Trump döneminde AB ürünlerine uygulanan yüzde 20’lik gümrük vergisinin ardından başlayan müzakerelerde birçok yüz yüze ve telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu süreçte diplomatik temasların hız kazandığını belirten Sefcovic, nihai hedefin Beyaz Saray ile “adil ve dengeli” bir mutabakata ulaşmak olduğunu söyledi.
Yüzde 10’luk vergi teklifi kabul görmedi
Ancak Sefcovic, ABD’nin kendi ürünlerine uyguladığı yüzde 10 oranındaki gümrük vergisinin masada adil bir çözüm gibi sunulmasına karşı olduklarını ifade etti. Bu seviyede bir vergi oranının Avrupa Birliği açısından “fazlasıyla yüksek” olduğunu belirten Komiser, AB’nin böyle bir tarifeyi içeren bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıkça dile getirdi.
Doğalgaz ve tarım ürünleri takas unsuru olabilir
Sefcovic, ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ve Ticaret Bakanı Howard Lutnick ile yaptığı görüşmelerde, ABD’nin Avrupa’ya sunduğu hizmet ihracatının ticaret açığını sadece 50 milyar euro düzeyine düşürebileceğini aktardı. Bu açığın, özellikle ABD’den daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve tarım ürünleri alımıyla kısa sürede kapatılabileceğine inandığını söyledi. Sefcovic, “Eğer sorun bu düzeydeyse, LNG, soya fasulyesi gibi ürünlerle çözüme hızla ulaşabiliriz” dedi.
Çin etkisine karşı ortak adımlar önerisi
Ticaret Komiseri ayrıca, Çin’in ihracatında gözlemlenen artışın global piyasalardaki etkilerine karşı ABD ile ortak hareket etmeye açık olduklarını belirtti. Sefcovic, bu iş birliğinin de olası bir ticaret anlaşmasına “ilave bir teşvik” olabileceğini ifade etti. Öte yandan, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin nihai bir anlaşmayı “açık şekilde faydalı ve kabul edilebilir” bulmasının kolay olmayacağını da sözlerine ekledi.