22.9 C
İstanbul
27 Temmuz 2024, Cumartesi
Kızılay Web Banner 728X090

KOBİ’lere deprem desteği: Üst limit: 75 bin TL, 12 ay geri ödemesiz

KOSGEB, deprem bölgesinde imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin bakım, tadilat, onarım, personel, ham madde, malzeme, teçhizat, donanım gibi giderlerinin karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla 75 bin liraya kadar geri ödemeli destek sağlayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; KOSGEB desteği, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) ve sonrasında kapsama alınan iller ve ilçelerde geçerli olacak.Bu yerlerde imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin faaliyetlerinin aksamaması ve devamlılıklarının sağlanabilmesi için “İşletme Geliştirme Destek Programı” kapsamında “Afet Dönemi İşletme Desteği” uygulamaya alındı. 75 bin lira üst limitli destekten, iş yeri hasar durumuna ilişkin resmi makamlardan belge alan işletmelerden deprem sonrası kurulan geçici nitelikteki çarşı alanlarında, sanayi sitelerinde veya imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler faydalanabilecek.

12 AY GERİ ÖDEMESİZ

Kobilerin faaliyet gösterdikleri yapıların bakım, tadilat, onarımlarına ilişkin hizmet alım giderleri, istihdam ettikleri personel giderleri ve faaliyet konuları ile ilgili alacakları ile ham madde, malzeme, teçhizat, donanım gibi giderlerine destek verilecek. Giderlerin büyük deprem felaketinden sonra gerçekleşmiş olmasına bakılacak. Destek programı kapsamında yapılacak geri ödemeler, programın tamamlanma tarihinden itibaren, 12 ayı ödemesiz olmak üzere, 4’er aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılacak. İlk taksitin geri ödeme tarihi, programın tamamlanma tarihinden sonraki 12 aylık süreyi takip eden ilk iş günü olacak.

BAŞVURUDA SINIR OLMAYACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yaraları sarmaya devam ediyoruz. Depremde iş yerleri hasar gören ve bu zorlu şartlara rağmen işlerine devam eden KOBİ’lerimizi yalnız bırakmıyoruz. KOSGEB aracılığıyla bu işletmelerin bakım, onarım, personel gibi ihtiyaçlarına 75 bin lira destek sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, konuyla ilgili bir televizyon programında yaptığı değerlendirmede de hükümet olarak bir numaralı gündem maddelerinin hala deprem bölgesi olduğunu söyledi. Deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için ekonomi, ticaret ve üretimin de ayağa kalkması gerektiğini belirten Varank, şunları kaydetti:

“Bunun için de biz orada ticareti, üretimi desteklemek için destek programları uygulamaya başladık. Bakanlık olarak bölgede yeni sanayi alanları oluşturuyoruz yani OSB alanları ilan ediyoruz. Yıkıma uğramış sanayi sitelerini tekrar inşa etmek için temel atıyoruz. Sanayi siteleri anlamında 9 binin üzerinde sanayi dükkânı yapıp işletmecilere teslim edeceğiz. Ticaret hayatının devamı için yeni çarşılar kuruyoruz. Buralarda işletme sermayesi ihtiyacı oluyor. KOSGEB ve kalkınma ajanslarıyla tekrar işletmelerini çalıştıran işletmelere destekler veriyoruz.”

Şimdi de yeni desteği devreye aldıklarına işaret eden Varank, “Küçük esnafın dükkanında ufak tefek zarar oluştuysa, KOSGEB üzerinden, bankaları karıştırmadan faizsiz kredi vereceğiz. 3 yıla yayıyoruz. Hibe demek aslında bu. 75 bin liraya kadar faydalandıracağız. Şu anda kim başvurursa sınır yok, bu desteği vereceğiz. Dünya Bankasıyla da çalışıyoruz. Anlaşmaları imzalamak üzereyiz. Yeni bir hızlı destek programını bölge özelinde KOBİ’lerimize sağlamış olacağız. Bunlar birer can suyu. Bölgeyi, Doğu Akdeniz’in cazibe merkezi haline getireceğiz.” dedi.

KOSGEB’İN DİĞER FAALİYETLERİ

KOSGEB, depremin ilk gününden itibaren bölgedeki KOBİ’lere yönelik çalışmalar yürüttü.KOBİ’lerin hızla toparlanmaları amacıyla işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 yılı borçları ile felakette hayatını kaybeden işletmecilerin tüm borçları silindi. Bölgede hasar gören işletmelerin faaliyetlerine dönmesi amacıyla “Acil Destek Kredisi Programı” başlatıldı. Bu durumdaki işletmelere ölçeklerine bakılarak 1,5 milyon liraya kadar hızlı finansman imkânı sağlandı. “Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği” ile de deprem bölgelerindeki KOBİ’lere ve esnafa 300 bin liraya kadar geri ödemesiz konteyner desteği uygulaması hayata geçirildi. Konteyner başına 30 bin lira olan destekten işletmeler, 10 konteynere kadar yararlanabiliyor.

Teknoloji her geçen gün gelişerek hayatımızı kolaylaştırıyor. Avantajları kadar dezavantajları da hayatımıza dahil oluyor. Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayınlanan rapora göre 2027 yılına kadar birçok meslek yerini yapay zekaya bırakacak.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Mesleklerin Geleceği 2023 raporunu yayınladı. Rapor önümüzdeki beş yıl içerisinde makro trendlerin yanı sıra teknolojik değişimler yaşanacağını ve pek çok iş kolunun büyük bir dönüşüme uğrayacağını belirtiyor.

Halihazırda pandemi öncesinde ve sırasında hızlanan teknolojinin benimsenmesi, üretken yapay zekanın yükselişiyle özellikle beyaz yakalı işlerde potansiyel olarak yeni bir dönüşüm dalgası oluşturuyor.

Bu ifadeler arasında küresel olarak tüm işlerin yaklaşık dörtte birinin (%23) değişeceğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte 14 milyon mevcut iş ve istihdamın %2’sinde de net bir azalma bekleniyor.

Rapora göre yenilenebilir enerji mühendisleri, güneş enerjisi kurulum ve sistem mühendislerinden sürdürülebilirlik uzmanlarına ve çevre koruma uzmanlarına kadar meslek grupları yüksek talep görecek ve bu da yaklaşık bir milyon istihdam artışı anlamına gelecek. Bununla birlikte istihdama yönelik en büyük tehdit teknolojinin meslek gruplarını insanların elinden alması değil, yavaşlayan ekonomik büyüme ve tüketicilerin zayıflayan satın alma gücü olarak görülüyor.

Öte yandan Dünya Ekonomik Forumu’nun “İşlerin Geleceği Raporu 2023”e göre dünya üzerindeki işlerin %34 oranı şimdiden otomatikleştirilmiş ve yapay zekaya emanet edilmiş durumda. İşverenlerin yaklaşık %65’i yakında yapay zekâ sistemini kullanacaklarını düşünüyor.

İşte Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre en hızlı büyüyen meslekler

1-Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi Uzmanları

2-Sürdürülebilirlik uzmanları

3-İş zekâsı analistleri

4-Bilgi güvenliği analistleri

5-Fintech mühendisleri (Finansal hizmetler)

6- Veri uzmanı

7-Robotik mühendisi

8-Büyük veri uzmanı

9-Tarımsal ekipman operatörü

10-Dijital dönüşüm uzmanı

11-Blokchain geliştiricisi

12- E-ticaret uzmanı

Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Saadia Zahidi, söz konusu raporun ardından yaptığı bir açıklamada “Sizin ve benim gibi insanların iş yerinde her gün yaptığı işlerin neredeyse yarısı önümüzdeki 4 ile 5 yıl arasında değişmek zorunda kalacak. Bu olana kadar çok hızlı bir şekilde yeniden beceri kazanma ve becerilerimizi geliştirme olanaklarımız var” dedi.

Bununla birlikte raporda, 2027 yılında işverenlerin çalışanlar için öncelik verdiği ilk 10 özellik sıralandı.

2027 için işletmelerin çalışanlarda aradığı ilk 10 beceri önceliği

1-Analitik düşünme

2-Yaratıcı düşünme

3- Yapay zekâ kullanılabilirliği

4-Liderlik

5-Dayanıklılık

6-Merak ve öğrenme isteği

7-Teknolojik okuryazarlık

8-Tasarım becerisi

9-Motivasyon ve öz farkındalık

10-Empati ve aktif dinleme

Önümüzdeki 4 yılda giderek etkisini kaybedecek olan meslek grupları arasında ise şunlar yer aldı:

1-Banka memurları

2-Postane çalışanları

3-Kasiyerler ve gişe memurları

4-Veri giriş çalışanları

5-Yönetici sekreterleri

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,913TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles